Kanał Karp Hobby TV
Mąka kukurydziana jest jednym z podstawowych komponentów. Najlepiej jest łączyć ją z mąką sojową pełnotłustą w proporcji 1:1 tworząc w ten sposób podstawę mix-u. Mąka kukurydziana jest bogata w witaminy z grupy B, E, A oraz błonnik.
Mączka roślinna otrzymywana z twardej odmiany pszenicy o nazwie Durum, używana jest jako najlepszy składnik do produkcji wysokogatunkowych makaronów.
Mąka sojowa pełnotłusta produkowana jest z pozbawionych okrywy nasion soi, które mielone są do postaci mąki. Ma jasnożółty kolor i typowo sojowy zapach. Ze względu na bardzo cenne źródło białka i tłuszczu roślinnego, jest standardowym składnikiem wszystkich mieszanek.
Mąka sojowa odtłuszczona uzyskiwana jest z płatków sojowych po ekstrakcji tłuszczu. Jest jaśniejsza od mąki sojowej pełnotłustej i mniej aromatyczna. Stanowi bardzo dobre spoiwo, szczególnie polecana do stosowania w mieszankach typu Bird Food i Fish Mix.
Izolat sojowy jest najbardziej oczyszczoną i skoncentrowaną formą białka, jaką można uzyskać z soi. W mixach stosowany jest jako składnik podnoszący zawartość protein roślinnych oraz dodatek dzięki któremu możemy wpłynąć na ciężar kulek.
Gluten pszenny jest to produkt uboczny przerobu mąki pszennej na syrop glukozowy, charakteryzuje się wysoką zawartością białka ok. 75%.